Skadedyrlaboratoriet


RØD BLOMSTERBUK

Den røde blomsterbuk (Leptura rubra) er 12-18 mm lang. Dækvingernes farve er rød eller rødbrun med gullig behåring. Larverne, der kan blive op til 3 cm, er blege, trinde og bredest fortil. Træ, der angribes af rød blomsterbuk, er mørkfarvet af svamp og råd. Larvegangene løber overvejende på langs i træet og er fulde af ret fast  boremel. Flyvehullerne er runde og har en diameter på 5-8 mm.

 

 
 

  Foto:SSL
Rød blomsterbuk i forskellige farvevarianter.
Naturlig størrelse 13-19 mm.

 

Biologi og skade

Den røde blomsterbuk er fremme fra juli til august. Hunnen lægger sine æg i stød, grene og stammer, som er fugtige og rådangrebne. Larverne lever i splintveddet, og der går som regel to år, inden den voksne  blomsterbuk gnaver sig ud af træet gennem flyvehullet.

 I bygninger vil den røde blomsterbuk også kun angribe fugtskadet træværk, som er eller har været angrebet af råd eller svamp. Det drejer sig oftest om udvendig træbeklædning, vinduesrammer, dørkarme og -trin samt stolper og pæle. Træet er altså i forvejen medtaget af fugt, råd og svamp, men angreb af rød blomsterbuk kan få ødelæggelserne til at accelerere.

Forebyggelse og bekæmpelse

Når den røde blomsterbuk angriber træværk i huse, er det tegn på, at det pågældende træværk er fugtigt. Forebyggelse må derfor primært gå ud på at hindre fugtskader.

Træ, der er angrebet, er normalt modent til udskiftning. Hvis der stadig er risiko for fugtskade bør man bruge trykimprægneret træ. Lettere angreb kan efter udtørring behandles med et træbeskyttelsesmiddel, der er godkendt til behandling mod råd, svamp og insekter.

13. juni 2007